کتاب های تاریخی معمولا در دو قالب نوشته میشوند. در حالت اول در کتاب سلسله رویدادهای تاریخی به صورت متوالی و پشت سر هم معرفی میشوند. در این حالت هیچ تحلیلی بر روی رویداد صورت نمیگیرد. حتی دیدگاه تاریخنگار و تاریخپژوهَش هم در این حالت مشخص نمیشود. مطالعهی چنین کتابهایی به ما کمک میکند به سرعت درکی از حوادث گذشته به دست آوریم. اما دیدگاه و بینش ما با خواندن چنین کتابهایی تغییر نمیکند.
در حالت دوم، نویسنده سعی میکند تحلیلی از وقایع گذشته بنویسد. در این حالت آشنایی با دیدگاه و زاویهی دید نویسنده به یک واقعهی تاریخی اصلیترین چیزی است که با خواندن کتاب به ما اضافه میشود. هنگام مطالعهی چنین کتابهایی باید شناخت صحیحی از نویسنده به دست آوریم و مطمئن شویم با چه دیدگاهی قرار است آشنا شویم. علاوهبراین باید مهارت تفکر انتقادی خودمان را برای مواجهه با این کتابها پرورش دهیم تا بتوانیم هنگام خواندن این کتابها چشم بسته مطالب را قبول نکنیم. طبیعتا به دست آوردن چنین مهارتی برای مطالعه تاریخ کار چندان راحتی نیست و در ابتدای شروع مطالعه تاریخ حتی نشدنی است. اما با تمرکز بر مطالعه و داشتن سیر مطالعاتی میتوانیم به مرور به چنین مرحلهای برسیم.
در این قسمت از وبلاگ مجموعهای از بهترین کتاب های تاریخی را معرفی میکنیم. در این یادداشتها سعی کردیم دسته بندی کتابها براساس دورههای تاریخی باشد و معرفی کوتاهی برای هر کدام بنویسیم. علاوه براین کتابهایی را معرفی کردیم که بیشتر برای شروع مطالعهی تاریخ مفید هستند. برای همین اگر در ابتدای راه مطالعهی تاریخ هستید، مجموعه یادداشتهای معرفی بهترین کتاب های تاریخی میتوانند به شما کمک کنند.